shopping cart 1

Εκτίμηση έργων τέχνης

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν ο πίνακας ζωγραφικής που κατέχετε μπορεί να είναι δημιουργία κάποιου γνωστού καλλιτέχνη; Έχετε σκεφτεί πως οι πίνακες που κοσμούν το σπίτι σας μπορεί να έχουν μεγάλη αξία λόγω τεχνοτροπίας, παλαιότητας ή  ιδιαιτερότητας; Θα θέλατε να μάθετε σε τι τιμή θα μπορούσατε να πουλήσετε τους πίνακες σας; Μια εκτίμηση μπορεί να παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πάρετε την καλύτερη απόφαση για τα έργα τέχνη σας! Η αμοιβή ενός πιστοποιημένου εκτιμητή είναι προσιτή και το όφελος μιας γνωμοδότησης είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της υπηρεσίας.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που λαμβάνουμε σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης έργων τέχνης.

Τι είναι η εκτίμηση έργων τέχνης;

Μια εκτίμηση είναι η γνώμη ενός εμπειρογνώμονα για την αξία ενός αντικειμένου, στην προκειμένη περίπτωση ενός πίνακα ζωγραφικής. Η αξία του ορίζεται ως « η τιμή που θα μπορούσε ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης να φέρει για τον πωλητή του κατά το χρόνο της εκτίμησης». Ουσιαστικά, αυτός ο ορισμός αναγνωρίζει ότι η αξία ενός έργου τέχνης δεν συνδέεται με έναν μαθηματικό τύπο ούτε είναι άκαμπτη με την πάροδο του χρόνου, αλλά ότι η αξία αλλάζει με βάση τη σχέση που έχουν οι αγοραστές και οι πωλητές με αυτόν τον τύπο αντικειμένου. Η αξία κυμαίνεται ανάλογα με το χρόνο και τις συνθήκες της αγοράς.

Τι κάνει ένας εκτιμητής;

Ο Εκτιμητής Έργων Τέχνης ασχολείται με την έρευνα και τη λεπτομερή εξέταση έργων τέχνης για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και τον προσδιορισμό της αξίας τους. Σύμφωνα με τα ενιαία πρότυπα της επαγγελματικής πρακτικής εκτίμησης, «αναμένεται να εκτελέσει τις υπηρεσίες του με επάρκεια και με έναν τρόπο που είναι ανεξάρτητος, αμερόληπτος και αντικειμενικός». Αυτό σημαίνει ότι δίνει τη γνώμη του σχετικά με την αξία ενός έργου τέχνης με βάση τα στοιχεία της αγοράς και χωρίς να επηρεάζεται από την προσωπική του στάση απέναντι στο έργο

Πώς πιστοποιούνται οι εκτιμητές;

Ο Εκτιμητής Έργων Τέχνης είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, με ειδίκευση στις θεωρητικές σπουδές τέχνης. Μπορεί ακόμη να είναι απόφοιτος της Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Αρχιτεκτονικής ή και Φιλοσοφικής Σχολής ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ελλάδας ή του εξωτερικού, με ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης. Σχετικές γνώσεις παρέχονται επίσης σε Τμήματα Ιστορίας της Τέχνης των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Απαιτούμενες Δεξιότητες:

  • Μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και παρατηρητικότητα
  • Βαθιά γνώση της ιστορίας της τέχνης και ικανότητες μελέτης
  • Αισθητικό κριτήριο και καλλιτεχνική άποψη για διάφορους τομείς της τέχνης
  • Καλλιτεχνική ευαισθησία και καλαισθησία
  • Ικανότητα για εκτεταμένη έρευνα
  • Ευρεία καλλιτεχνική αντίληψη, αναλυτική και κριτική σκέψη
  • Ικανότητες στη συγγραφή κειμένων και ερευνών, ώστε να στηρίζει τις απόψεις του

Είναι η εκτίμηση ενός πίνακα ζωγραφικής ίδια με τον έλεγχο γνησιότητας του;

Όχι, μια εκτίμηση έργων τέχνης δεν είναι η ίδια με τον έλεγχο γνησιότητας, καθώς η πρώτη αποσκοπεί στο να προσδιορίσει την αγοραστική αξία ενός έργου, ενώ η δεύτερη να πιστοποιήσει ότι ένα έργο είναι αυθεντικό ως προς τον υπογράφοντα του έργου. Οι έλεγχοι γνησιότητας πραγματοποιούνται κατά περίπτωση και συχνά περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα άτομα που συνεργάζονται για την παροχή εμπειρογνωμοσύνης. Μερικοί εκτιμητές μπορεί να είναι εξειδικευμένοι, λόγω πείρας, πάνω στο έργο ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη, αλλά οι περισσότεροι δεν επικυρώνουν τη γνησιότητα έργων τέχνης.

Αξίζει τον κόπο να εκτιμηθούν οι πίνακες ζωγραφικής που κατέχω;

Αυτή η ερώτηση σχετίζεται κυρίως με το κόστος για την εργασία αξιολόγησης και το σκοπό αυτής. Πολλοί πελάτες επιθυμούν να ξέρουν αν ο/οι πίνακας/ες τους αξίζει/ουν περισσότερο από το κόστος της εκτίμησης. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Οι εκτιμητές σχεδόν πάντα χρεώνουν τις υπηρεσίες τους είτε βάσει του όγκου έρευνας που απαιτείται για την αξιολόγησή είτε με μια επίπεδη αμοιβή. Κατ’ επέκταση, δε βασίζονται ποτέ στην αξία του έργου τέχνης. Μια εκτίμηση, δηλαδή, θα κοστίσει το ίδιο αν πίνακας αξίζει 100€ ή 1000€! Όσον αφορά τον σκοπό της εκτίμησης, αυτός μπορεί να σχετίζεται με την επιθυμία των ιδιοκτητών να τον ασφαλίσουν, να τον μεταπωλήσουν, να τον δωρίσουν, να λάβουν συμβουλευτική για μελλοντική επένδυση σε έργα τέχνης ή από απλή περιέργεια.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας!